VIP-VIP TERKENAL!!

Saturday, October 30, 2010

MENCARI KETENANGAN HATI.....




Setiap hari kita ketawa.Setiap hari kita jumpa kawan.Setiap hari kita dapat apa yang kita nak..tapi kenapa hati kita tak gembira....

Kita sembahyang setiap hari..Kita berdoa selalu pada Allah..Kita mintak sunguh-sungguh pada Allah.Tapi kenapa susah sangat doa kita makbul??Sedangkan Allah ada berfirman."Berdoalah padaku,nescaya akan ku makbulkan..

Apa  masalah kita???

Hati kita tak gembira sebab kita tak pernah bersyukur dengan apa yang kita ada.Kita tak pernah nak menghargai setiap nikmat yang kita dapat..Kita Asyik memikirkan benda yang tak ada,samapai kita lupa melihat nikmat sekeliling kita..

Kita berdoa..Tapi kenapa payah sangat doa kita Allah nak makbulkan??

Sebab kita asyik meminta pada Allah,Tapi kita tak pernah mintak ampun pada Allah.sedangkan dosa-dosa kita terlampau banyak pada Allah.Alangkah tidak malunya kita.Kita merintih,kita merayu agar Allah makbulkan doa kita.Tapi,lepas kita dapat kesenangan kita lupa pada Allah.kita tak bersyukur pada Allah.Bila dah datang kesusahan,baru nak ingat Allah balik.Baru nak menangis,merintih..mintak Allah pandang kita....Macam mana Allah nak makbulkan doa kita??

Cuba kita renung diri kita..Cuba hitung berapa kali kita sebut kalimah syukur dalam satu hari??Tak payah seminggu,cukuplah sehari saja..Berapa kali agaknya??itupun kalau ada sebutla...

Pernah kita bangun malam,solat sunat...solat tahajud..solat taubat??..pernah?Ada....waktu zaman sekolah dulu..Itupun,lepas kene ketuk dengan warden,suruh bangun..Lepas tu...ada??..Ada...time dah nak exam...waktu rasa result ada macam aura nak fail..Siap buat solat hajat lagi!..lepas dapat result tu..ada tak buat sujud syukur??hmm...entahla..takinagt pula..

Alangkah tidak malunya kita....Allah ciptakan kita sebagai khalifah di bumi ini..kitalah sebaik-baik kejadian yang Allah pernah ciptakan sehingga semua makhluk sujud pada bapa kita..Nabi Adam..kecuali Iblis laknatullah...Betapa allah muliakan kejadiaan manusia.Tapi kita sendiri tak memelihara diri kita..Kita lupa pada pencipta kita sendiri...Lembutkan lah hati kita...Bersyukur dengan nikmat Allah.....Ikhlas lah dalam membuat kebajikan dan kebaikan,....

Sesungguhnya,hanya Allah sahaja yang berkuasa menilai keikhlasan hati kita...Insya'Allah...kita akan dapat merasai kelazatan halawatul iman...Tenanglah dikau wahai Hati......

No comments:

Post a Comment