VIP-VIP TERKENAL!!

Friday, November 12, 2010

~BIDADARI DUNIA DAN AKHIRAT~
Pernahkah terlintas dalam hatimu ya ukhti,saudariku muslimah untuk menjadi bidadari dunia dan di akhirat nanti?. Pernahkah kaumembayangkan betapa cantik dan angunnya ia, menjadi idaman dan simpanan hamba-hamba Allah yang soleh dan bertaqwa. Pernahkah engkau mengangankanya? pernahkah engkau mengimpikannya? Tidakkah hatimu tergerak untuk segera meraihnya? sesungguhnya bidadari dunia adalah ia para wanita solehah. memurnikan ibadahnya hanya untuk-Nya semata , hatinya selalu takut dan terikat dengan Rabb-nya. mentaati-Nya dalam keadaan sendirian ataupun dihadapan banyak manusia.


Selalu terbayang dalam pelupuk matanya syurga yang dijanjikan Allah menantinya dari pintu manapun ia suka, ia bisa memasukinya. Hatinya selalu menimbang dengan timbangan akhirat sehingga segala urusan dunia yang bertentangan dengan syariat Allah dan Rasul-Nya akan mudah ia singkirkan dan tinggalkan.


Duhai betapa elok dan indah akhlaknya , bila ia belum bersuami maka berbakti kepada kedua orang tua. Orang tuanya lah ladang amalnya memanfaatkan kesempatan yang berharga ini dengan berusaha mendapatkan keredhaan dari keduanya. Bila ia telah bersuami maka bersemangatlah hatinya untuk berbakti kepada suaminya, menemani sang suami dalam keadaan suka dan duka, mendidik anak-anaknya agar mereka berjalan atas sunnah dan manhaj yang benar yaitu manhaj salafuna shalil. Bereni meluruskan suami apabila ia bersalah dengan bahasa yang lembut  dan bersabar atas kekurangannya.. membantu suami dalam mentaati Rabbnya, sesungguhnya Allah tidak akan mensiakan amalan hambannya. Jika engkau bersabar dan istiqamah maka insyaAllah engkau akan menjadi penghuni syurga yang cantik jelita itu.


Janganlah engkau resah dan gundah, merasa kecewa hatimu kerana melihat sulitnya jalan untuk sampai kesana. Jalan itu akan mudah engkau tuju apabila engkau memohon pertolongannya dalam setiap desah nafasmu. Sehingga segala tindak tandukmu selalu dalam bimbingan-Nya. Dan renungkanlah apabila engkau berhasil mencapai predikat wanita solehah(bidadari dunia) semua adalah dari Rabbmu semata , bersyukurlah atas nikmat ini dan ajangan sekali engkau takkabur. Ingat selalu firmannya:-


"Dan tidaak ada taufiq bagiku melainkan dengan pertolongan Allah" (huud:88)

No comments:

Post a Comment