VIP-VIP TERKENAL!!

Monday, April 25, 2011

Contest Blog Saya Smart!!

Assalamualaikum semua..erm..okey..nie dh contest kedua sy join.,sebenarnya sy telah di tagkan oleh I L I..so sy pon try jer lah join kan..klau ada rezeki insyaallah menang..=)

contest nie dianjurkan oleh QISTINA ..erm actually sy ska dgn banner contest nie..sgt SMART & CUTE..ala-ala fairy tale gitu....comel!!


Smart kan??..okey..saper2 yg nak join boleh KILIK SINI ok..tarikh tutupnya 20 MAY 2011 nie..so sbelum terlambt jom la join!!..n__n

Next i tag these people:-
HAFIZ
NONIE
FATIN
CIK DOT

Friday, April 22, 2011

:: Menu LUnch Aku Hari nie..!!!..::


Asalamualaikum!!....hye korg....ermm..skrg dh pukul 12.36 a.m..hahaha,..korg dh lunch blom??..huhu..mest ada yg dh lunch n mesti ada yg belom kan??an.an.....so apa menu lunch korg hari nie...hehe..ce cite,..ce cite.wahaha..sbelum ak mengarut kan??...so lebih baik ak teruskan dgn entry nie...sbenarnyer ak nk ckp pasal  menu lunch ak hari nih......so lau korg  nk thu lebih lanjut..sila2 lah baca enty ne smpai habis erk??..boleh..hehe..

<SAMBAL PETAI!!>


TadAaaaaaaaaaaa!!!!!....hahaha...sambal petai...yup2..korg suka x??..haha..xkesah la korg suka  ker x kan...btw ak ska gak taau!!!..haha...jgn kutuk2 erkk..haha..even petai nie busuk kn..hha..ak peduli apa...ak suka jgk makan tau...hehe....xkesah la mulut busuk ker...angin byk ker...klau dh minat.apa boleh wat kan..hehe........sper pon xleh halang..tol x???...kah..kah.......




tp kan korg serius ak ckp..ak mmg xska lau org kutuk2 sper yg makan petai nie...cehh..berlagak bndar jer...padahal org bndar pon mkn petai kn...haha..so pda individu yg mcm tue...xpyh nk beriaa2 k..nk kutuk sper yg makan petai nie..mak ayah korg pon dlu asal kmpung kan????haha....so respect la skit....jgn ckp ikut sdp mulut jer...wahaha...ehh..emo plak ak...hehe...biase jer..ak skdr ckp jer..sbb ak pon pernah lalui...bnda nie semua...so apa salahnyer kiter respect jer minat org..xsalah kan???..so hargai laa..



Ok lah korg..perut ak dh bunyi rentak rock dh nie...so ak nk gi makan dulu lah erk...hehe..xsabar nie nk makan sambal petai mak ak..hehe...Terbaik punyer!!!...mmg sodapp......serius ckp...xtipu wehh..hehe...k laa...dabedaaa beduuu.......bye!!.....



P/s:-korg lau bca entry nie..komen2 la erkk...komen2 korg mmg ak hargai giler laa..serius ckp weh..hehe~~

Saturday, April 9, 2011

:: KEINDAHAN BUNGA LILY ::


Assalamualaikum.....post utk hari ini...sy nak menulis ttg keistimewaan bunga lily.....erm knp bunga lily jd pilihn sy???.....erm sbb sy sgt minat dgn bunga lily nie....even ramai gurl kt luar sana lebih suka dengan bunga mawar....right??.tmbah2 lg ada bf yg bg..erm seronok sgt smpai nak tdo pon peluk bunga mawar tue..hahah...adeh!!...tp lau sy xberapa minat sgt dengan mawar.....even org cakap bunga mawar tue tanda cinta or apa2 jer lah....tp sy mmg xska!!..then sy jgk mmg alergic!! dgn bunga mawar nie....klau bau bunga tue mesti bersin...haha..enth la wehh..huhu...xromantic kot!!...wakaka......



haha....saper lah yg nak bg bunga lily kt sy nie..!!..waaaa.....xder pon yg nak bg....huhuh,,,syedih2,...spe yg bg bunga lily nie...mmg sy terharu sgt2 laa.....sbb i really like this flower!!...hehehe....erm...xpe lah...tgu my future husband lah yg bg yerk??...hahah...tu pon lau ada.......wahaha....amin2....hehe


okey..now..sy nak citer pasal istimewanya bunga lily nie...ermm...klau korg nak tau...bunga lily nie hidup ditepi tebing jer...waktu tunas bunga lily sedang tumbuh..dia nampak seperti sebatang rumput biasa jer...ttp dia mempunyai keyakinan yg kuat..bahwa suatu hari nant dia akan menjadi sekuntum bunga lily yg indah...erm...hebat kan kekuatan bunga lily nie...hehe..walaupon bunga lily nie sering diejek oleh rumput2 liar disekitarnya,,..bunga lily ttp yakin bahawa suatu hari nant dia akan menjadi sekuntum bunga lily yg indah...wah sgt hebat kan bunga lily nie...

Hari demi hari, waktu terus berjalan. Akhirnya, kuncup bunga lily pun mekar berkembang-tampak indah dan putih warnanya. Saat itulah, rumput liar, burung-burung, dan serangga tidak berani lagi mengejek dan menertawakan si bunga lily...



Bunga lily pun tetap rajin memperkuat akar dan bertumbuh terus. Dari satu kuntum menjadi dua kuntum, berkembang lagi, terus dan terus berkembang, semakin banyak. Sehingga jika dilihat dari kejauhan, tebing pun seolah diselimuti oleh hamparan putih bunga-bunga lily yang indah. Orang-orang dari kota maupun desa, mulai berdatangan untuk menikmati keindahan permadani putih bunga lily. Dan tempat itu pun kemudian terkenal dengan sebutan “Tebing Bunga Lily.” 



so...keistimewaan bunga lily nie sgt lah bermakna buat sy.....dan bunga nie sgt menjadi inspirasi dlm hidup saya.....warna nya yg suci itu sgt indah bila dipandang....right??..hehe....bunga lily nie boleh jd sumber kekuatan jgk pada kita....btol x semua??...


Cerita semangat bunga lily ini menginspirasikan kepada kita, saat kita mempunyai impian, keinginan, atau apapun yang menjadi keyakinan kita untuk diwujudkan, jangan peduli ejekan orang lain! Jangan takut diremehkan oleh orang lain! Tidak perlu menanggapi semua itu dengan emosi, apalagi membenci. Justeru itu, tetaplah yakin dan berjuang dengan segenap kemampuan yang kita miliki. Buktikan semua kita boleh berjaya!!...






P/s:-Sila tinggalkan komen korg ea bila selesai membaca....thanks semua!!...hehe

Saturday, April 2, 2011

Bosan Nihh!!...Argh!!...ermm..Jom wat Puding nak???...Ehehehe!!...

BOSANN!!!..ARGHH!!...grrr....nak wat aper nie kawan2!??..

Assalamualaikum semua!!...hye guys!!..sihat ker semua kwn2 sy ary nie!!..hehe...hari nie sy dilanda kebosan yg amatt sangat!!...hermmm,..xtau la apa puncanya....yang pasti ptg nie sy sgt la bosan...then xtahu nk wt aper.....ulang alik kuar umh tp ttp bosan!!
hehehe.....so nak aper erkk???....ermm....tgh duduk termenung melayan perasaan...ttba perut nie mcm memint diisi plak....haha..perut nie asyik nk makan jer kan..haha...dh bosan kan..so apa lg..makan jer la kan??..hehehe.....erm pikir punyer pikir kan....ttba sy terpikir nk wat???....jeng jeng jeng....hahaha...


TaDaAaaa!!!!....haha...buat puding telur!!...hhehehe,....mesti sedap kan.....ermm...sbb apa sy nk wt puding...coz resepi nie sgt lah simple n cpt disediakan....huhu....kan senang gitu...xpyh susah2..ambil resepi yg ringkas2 jer kan??..an..an...haha.....bg sy kan masak nie sesuatu aktiviti yg sgt best....even kdg2 kita masak ada silap skit kan??...beser la tuh...tp ttp seronok coz kita rasa nak buat..buat...dan buat yg lebih baik lg kan??..btol x??..ahahaa....ermm..so guys!!,..aper lg..jom tgk resepi nieh!!..hehe...jom2...


Bahan-bahannya ialah:-


  • Telur (saiz besar) 7 biji
  • Susu Isian Pekat Manis 1 tin (510ml)
  • Gula Pasir 3 sudu besar
  • Garam 1 sudu kecil
  • Tepung Kastard 2 sudu besar
  • Air 1 cawan (lebih kurang 150~175ml)
  • Loyang bersaiz diameter 15~20cm
Cara membuatnya:-
  1. Letak gula pasir dalam loyang dan panaskan loyang tersebut dengan api sederhana kecil agar gula mencair. Apabila gula telah cair keseluruhannya, lenggang-lenggangkan loyang supaya gula cair itu merata menutupi permukaan dasar loyang. Tutup api apabila gula cair telah mula berwarna sedikit kekuningan. Ingat, jangan sampai warnanya menjadi benar-benar kuning atau perang. Cukup sedikit kuning sahaja, kerana proses pengukusan nanti akan menjadikan warnanya kepada perang dan cantik. Kalau sekarang sudah perang, nanti proses mengukus akan menyebabkan gula cair bertukar menjadi sangat gelap atau hitam dan berasa pahit!
  2. Masukkan telur, air, garam, tepung kastard, susu pekat manis ke dalam blender dan kisar sampai sebati. Lebih kurang 10 saat sahaja.
  3. Tuang ramuan yang telah diblender dengan menggunakan penapis (saya guna penapis teh) ke dalam loyang yang telah dilapisi gula cair yang telah membeku/keras.
  4. Masukkan loyang ke dalam pengukus ketika air kukusan telah mendidih. Kukuslah dengan api sederhana kecil sahaja. Kukus sehingga 45 minit.
  5. Apabila telah masak, telangkup loyang ke pinggan leper.
  6. Lebih enak jika dihidangkan sejuk (simpan dalam fridge dululah).




p/s:-hehe...selamat mencuba erk!!...korg dh abis baca sila lah tinggalkan komen2 korg yg bernas tue ea!!..huhu~~.......tata!!