VIP-VIP TERKENAL!!

Sunday, August 28, 2011

Selamat Hari Raya semua!!...


Assalamualaikum korang!!...hye semua..apa khabar yer??..moga semuanya baik2 sahaja..amiin..insyaallah..mesti korang semua sibuk buat persiapan untuk raya..betul tak??..ehehe..dan aku pon sekarang nie memang sibuk juga buat persiapan raya...tapi..sekarang curi masa sikit untuk update blog nie.ahaha...sekejap jer nih!!..hehe..

Herm..korang tahun nie balik tak kampung tahun nie??...mesti la balik kan...dan saper yang xboleh balik kampung tue jangan lah sedih2 yerkk...ermm..actually tahun nie aku pon balik beraya di kampung aku.tapi raya pertama aku beraya dirumah jer....and then raya ke-2 baru bertolak ke perlis untuk beraya kat sana pulak..insyaallah...dah lama dah aku tak balik sana!!,,ehehe...excited giler nak balik nie....aku suka sgt dgn suasana kampung aku di perlis....sbb apa ak suka??..sebab aku nie suka sangat tengok padi...kalau pagi2 tue..mmg xsabar sgt nk kuar..sebab nak pergi tgk bendang...rasa aman dan tenang jer dgn suasana kt situ..serius beb!!.. =)

kepada perantau2 yang beraya di luar negara n then memamg xboleh balik beraya di kampung halaman sendiri..jgn sedih2 taw!!...actually korg ada pengalaman beraya di negara org...betol x??...so jdikan lah pengalaman itu penguat untuk korg terus hadapi hidup ini tanpa keluarga disisi...insyaallah... =)


Menu Wajib Hari Raya!!


Yeahh....ketupat memang menu wajib kat rumah aku!!..ahaha..mesti tiap2 tahun ader,,,tp kalau lemang..family aku xberapa minat sgt...kami lagi suka ketupat dari lemang....hehe..


Erm...dah ada ketupat mesti lah kena ada rendang!!..betol x??.ahaha...mak aku selalunyer buat rendang ayam bila hari raya....daging...kami org xberapa minat sangat..uhuhuh....


ha..yang nie pulak kari daging...sebabnyer...ayah aku jer minat kari daging nie.aku dan adik aku xberapa minat sangat makan daging..kureng skit ar!!...so..mak aku mesti buat juga kari nie jugak untuk ayah aku,,heeheh...mak aku isteri yg baik kan??...ahaha,,,


haaa...nasi himpit kuah kacang pon ader jugak!!....uhuhu....best giler....byk mak aku masak....kami org apa lagi melantak jer la kan...eheheh...itu sudah semestinyer... =)


Menu Tambahan!!!


Hermm...ada pulak menu tambahan...amacam korang!!..jom tengok apa menu tambahan aku nie!!..ehehe..


ha....kenal x ini apa???...laau xkenal nie apa...sah la korang nie memang malas masuk dapur..ahaha...ok..nie SOTO AYAM...menu untuk raya tahun nie....actually soto ini akan dibuat oleh aku...dan adik aku akn tolong aku sikit..sebabnyer dyer yang beria sangat suruh aku buat soto nie...so..sebagai kakak yang baik..aku pon turutkan jer la kemahuan adik aku nie..ehehe..baik x aku???.ahaha..baik kan!!??. =)



ermmm..tgk gambar pon dah rasa cam sedap jerr...belum buat lgi!!...mesti lagi sedap...huahuahua...ermm..ok lah korg...sampi sini jer aku dpt tulis...nak pergi terjah mak aku kt dapur pulak..sian mak aku xder sper yg tlong krang kan....so aku nk kna cepat ni..k tata semua...salam!!!


P/s:-xsabar tunggu sedara mara aku hari nie..semua dah bertolak nak balik umh aku...xsabar nak berbukaa ramai2....rindu giler dgn dyer org semua!!!....

Thursday, August 25, 2011

Apa yang aku belajar dari hidup nie...


Assalamualaikum korang!!!!!!...morning semua!!...ermm jgn tido lepas subuh taw!!..xelok..org tua ckp lau tidor lepas subuh..nant lmbt dpt jodoh ..erm pastu rezeki pon mahal....so pagi2 nie apa kata kiter renungkan semula...sepanjang dlm hidup nie.apa yg kiter belajar???..belajar tue..xsemestinyer apa yg kita belajar tiap2 hari dlm kelas tue...tp dari kesusahan kiter dan org lain jugak...byk yg boleh kita belajar..btol x??


sepanjang aku hidup..aku belajar banyak sangat benda...dan, benda2 nie lah yang membuatkan aku lebih baik dari semalam..insyaallah....


dan aku berbesar hati..nak kongsi dengan korang semua!!,,..

Pandanglah segala sesuatu dari kacamata orang lain. Apabila hal itu menyakitkan hatimu, ia mungkin hal itu menyakitkan hati orang lain pula.


kadang2..bila kita nak cakap sesuatu..kita kena fikir level org tu jugak..jgn kita fikir.org tue sama standard dgn kita..i mean..yer..sy thu..memang la mnusia nie semua sama jer...tp dari segi taraf hidup dan pemikiran kita dgn org lain xsama kan??..right??..


logik ker??..kita doktor..pastu kita duk ckp penoreh getah tentang sesuatu yg boleh buat dia ternganga??..


tak pon..kita bla bla cakap tentang okey je barang naik..okey je minyak naik..okey je apa2 naik..cakap lak kat depan orang yang kais pagi makan pagi kais petang xboleh makan2?pastu duk argue ngn org tu tak reti bersyukur la ape la...cer try kite letak diri kita kat tempat orang tu plak..?camne?
orang selalu kalau nak tengok sesuatu..tengok dari pandangan dyer..fikir dengan level dyer..abes tu orang lain camne??
sakit hati kite..kite duk bising2..habis tu sakit hati orang camne lak?kan?kan







Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan, pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi. Jadilah seperti yang kamu inginkan, kerana kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan..

manusia kadang2 selalu takut pada risiko..pada kata2 negatif orang..kadang2 kita tak dapat nak jadi diri kita hanya kerana kita takutkan orang lain..apabila kita buat sesuatu..selalu fkir orang lain akan ketawakan kita..pastu terus kita jadik down..tu sebenarnye sgt salah..
kita nie hidup sekali..peluang kadang2 tak datang selalu..so apa salahnye..jadilah apa yg kita nak..
macam saya..kalau saya nak buat sesuatu..lantak peduli pergi mampus la orang nak ketawa ke..perli ke apa..
pernah orang sound saya dulu..kau bukannye terrer english..nanti time kau keje susah kau..bla.bla.
tapi bagi saya..lantak la..yang penting aku tahu apa yang aku nak..and aku xkan susah2 nak berusaha nak jadi terrer macam kau sbb aku buat bukan nak nampak perfect depan mata kau..aku buat untuk memuaskan hati aku..plus..tuhan tu maha kaya.setiap orang ade takdir masing2 and aku xsuke biarkan takdir aku ditentukan oleh orang lain..simple as that..







Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki hal-hal terbaik, mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.

sungguh benar..nak jadikan hidup kita ni happy..tak semestinye kita kene kaya raya..dapat husband hensem giler..naik kereta mewah giler..pastu study dapat first class and etc..
semua orang nak yang terbaek tapi tak semua kite dapat..tapi tu xbermakna kita xdapat nak bahagia..
orang naik basikal pon kadang2 hidup dia lebih heaven daripada kita2 yang naek bmw...kadang2 orang cacat lebih behahagia hidup dyer daripada orang yang sempurna segalanye..
and why?
sbb dyer pandai and bijak gunakan peluang..
aku admit..aku orang susah..semua nak xdapat..aku xmacam anak2 orang kaya yang selalu dpaat yang terbaik..aku biasa2 saja..tapi apabila aku tahu apa kelebihan yang aku ada..aku jarang sia siakan..aku akan gunakan ia sebaik2 nya utk buat hidup aku lebih baik dan bahagia..
pokoknya..
dari diri kita la..kita adalah apa yang kita fikirkan..kalau kita fikir susah..susahlah kita..kalu kita fikir bodoh..bodoh la kita..




Kebahagiaan tersedia bagi mereka yang menangis, mereka yang disakiti hatinya, mereka yang mencari dan mereka yang mencuba. 

sebab tu dalam hidup..please..jangan pernah putus asa..kadang2 bile kita putus cinte..kita rasa dunia terhenti..kita 
mengamuk..kita jadi mcm orang gila...tapi sebenarnye kita harus yakin bahawa..
pasti tu ade hikmahnye..kenapa kita nangis hari ni?..
kenapa kita susah hari ini?kenape?mybe kita kena fikir reason dia....
bila one day..kita dah senang..kita tengok orang susah mcm kita dulu..kita pon fikir..oh patot pon tuhan bagi aku susah dulu..at least aku faham keadaan dia and aku tidaklah bertindak kejam terhadap dia..

bile kita jatuh..kita bangun..jatuh 40jute kali pon..bangun jugak..putus asa jgn pernah ade dalam kamus hidup kita..ingat tue!!..
selagi kita ni ade kudrat..apa2 pon..kita harus mencuba and mencuba..gagal ..kita cuba lagi..sebab..kadang2 kebahagian yang kita dapat tu selepas kita gagal berkali2...dan yaang paling penting Allah xsuka pada hambanya yg mudah putus harapan...jadi berharaplah pada DIA...

so conclusion nye..







setiap benda yang berlaku..kita belajar..belajar dari kesilapan kita and belajar dari kesilapan orang lain juga..
jgn pernah fikir kita xmampu nak lakukan sesuatu hanya kerana ade orang cakap kita xmampu..

and tak salah kite kene fikirkan diri kita..tapi xsalah jugak kadang2..kite fikirkan orang lain jugak..




P/s:-aku jugak pernah hampir putus asa yg amat sgt...tp bila aku..renungkan semula!!...aku cuba bangkit dari kegagalan aku sendiri....tanpa menoleh kebelakang lagi!!..ermm..

Tuesday, August 23, 2011

Tahun nie tak dapat kad raya pon!!..

Salamm Terbaik ummat!!...hye dear readers...apa kbr semua??..sihat ker...harap2 sihat belaka la erkk...iyerr laa kann...nk dkt raya nie jangan lah ada perkara2 buruk berlaku kt kita..btol x??..haa..yg main mercun tue..berhenti2 lah main mercun nyer...tkot nant berlaku perkara yg xelok..dah xboleh nk raya...Nauzubillahiminzaliik....mintak lah dijauhkan yerk!!...



Erm..yang aku nie dok rumah..tunggu la...posmen datang tiap2 hari..ada x org nak bagi kad raya kt aku....tahun nie xder pownn!!....waaaa...sedihnyerr...seperti tahun2 yg lepas...aku la pengumpul kad raya yang paling banyak dalam family!!..hahah...agak bangga sedikit...muahaha...yerrr la kan..time balik raya jer..mesti abah aku tanya "Banyakker bawak balik kad raya tahun nie"..hehe...(dah tahu yg anak dyer nie mesti bawak balik kad raya..hehe)..kelakar jerr...TAPI...tahun nie memang xdok langsung nk bagi..semua dah lupa kat aku kot....yerr la kann..masing2 dh nk smbung belajar tempat lain..and maybe lepas nie susah nk jumpa daah ponn..huwaaaa...sediih!!!!..





Dan mungkin jugak aku xdapat kad raya tahun nie sebab aku duduk kt rumah jer kot..sebab tue la takder pon orang  nak bagi kad raya kat aku..hehe..seperti tahun-tahun yang lepas...aku tinggal di asrama...so senang jer la kawan2 nak bagi kad raya kat aku kan...balik-balik sekolah jerr...bukak loker..ader orang selit kat raya...pastu masuk kelas jer..ader yg tampal kat raya atas nama aku..pastu pulak..nak tido pon...angkat batal sikit...dh jumpa orang selit kat raya kat aku..macam-macam ragam dyer org nie..bila kenang kan balik semua kenangan tue..rasa seronok jerr..hehe..rasa mcm  dihargai dan diingati selalu..wahhh...seronok beb!!..

Tambahan pulak aku nie memang suka baca kad raya....maybe jugak aku nie jenis suka membaca,,hehe..xkesah la kad rayaa pon..surat ker..mesti laju jer nk bukak and xsabar nk baca isi dalam surat tue..haha..padahal bukan surat cinta ponn!!haha..tapi dah rasa seronok sangat,,sebab ada kwn dari jauh masih ingtkan aku lagi..serius aku terharu sangat!!...hehe,,itulah saat yg paling xboleh lupa..even kawan baik kita jauh dari kita...dan memberi semangat melalui kata2 dyer melalui surat,,,seriously..aku dapat rasa keikhlasan dyer...aku dapat rasa apa yg dyer ckp kt aku...dan aku dapat semangat tue jugak...Alhamdulillah..bersyukur dikurniakan sahabat yang sangat baik dan memahami... :)




ehermm...ok lah korang..sampai sni jer la aku tulis...malas nak mengarut panjang2..hehe..nanti bosan pulak

 kan??..btol x..hehe..so sper yg sudi nak bagi kad raya kat aku nie??.hehe...Tak malu!!..main2 jerr la..ok la semua...jaga diri yerr..tata...salam semua..!!! :)


P/s:-sedihnyerr.....nak kad raya!!!..huhu.. :P

Thursday, August 11, 2011

ikhlas lah dalam memberi apa-apa pon....



sejak kecil lagi..arwah nenek aku selalu pesan...kalau kita nak bagi sesuatu kat orang..biarlah ikhlas....tapi..jangan pulak kita mengharapkan balasan dari dyer....ta kesah la dari sudut apa-apa pon...makanan, barang or dari segi hati......sebab orang bijak menilai...even korg bagi sekeping roti pon...pastikan korg bagi tue dgn ikhlas...aku yakin...dia juga dapat rasai...jgn pulak korg hulurkan bantuan tue..sbb korg terpaksa..lepas tue dalam hati..korg merungut macam2...jangan sekali2 macam tue... :)

Sama juga dari sudut hati... sometime bila korang bercinta dengan someone yang korang sayang sangat...then tiba2 hubungan korang berakhir tak seperti yang korang harapkan....lepastu...korg mesti menangis, meratap...and sedih la sangat2...waktu tue confirm2 la  hidup korang memang xkeruan ..btol x?,,pastu nak marah2 dyer...and mula hantar mesej2 mengarut kat dyer...(honestly aku pon pernah rasa apa yg korg rasa)...TAPI..baru aku sedar sesuatu....

Patot ker kita marah2 and maki dyer dgn kata2 yang kasar.sebab dyer dah hancurkan hati kita..sedangkan dulu kita pernah  sayangkan dyer..ikhlas ker kita beri sayang tue pada si dyer??..pastu bila terjadi sesuatu yang kita xnak..kita akan salahkan..dyer...patot ker mcm tue???..tak patot kan....cuba kita fikir sedalam-dalamnya...kalau kita sayangkan seseorang tue dengan ikhlas...then bila sesuatu  terjadi dalam hubungan kita...dan kita memang xboleh untuk pertahankan dah...maka lebih baik lepaskan lah dyer..maafkan lah dyer....right??

kadang2 kite sedih kerana cinta kita tidak dihargai..padahal pernahkah kita terfikir..ikhlaskn kita mencintai die?adakah kita mencintai dia hanya kerana rupa atau hartanya??
setiapkali aku sedih dan merasakan orang yang aku sayang tidak menghargai aku..aku cepat2 cermin diri sendiri..ikhlaskah aku?..ermmm...




Suka untuk aku beritahu.."apabila kita sendiri ikhlas bersahabat dengan seseorang...ikhlas memberi dan menyayangi seseorang...pasti orang yang menerima itu dpat merasainya dan menghargai kita".. :)


P/s:-begitu juga dengan aku...jika ada sesiapa yang ikhlas bersahabat dengan aku mahupun ikhlas menyayangi dan mencintai aku..pasti orang itu akan mendapatkan kasih sayang aku yg paling dalam....dan orang itu pasti juga sentiasa berada dalam doa aku.. :)

Wednesday, August 10, 2011

Time Sahur!!..mesti nak telur masin jugak!!..heehe..


Assalamualaikummm....ehehehe...happy sgt nieh...sbb nak update blog kan...sbb tue time nk type entry nie smbil tersenyum sorg2  kt depan lappy...hahah..kelakar jer...nk update blog pon suka2 kn...hehe...emyra nie..enth hape2 la..haha...ok lah korg...td aku dh penat berjalan ke blog2 yg lain sambil follow mem follow blogger2...so sekarang aku nk update blog aku la plak kan...sorry pada sapa2 yg aku tak follow lg...sbb nyer bru aku sedar...rupa nyer ramai blogger2 bru....bila aku di invited dlm kelab blogger ben ashaari.. bru aku sedar..uishh...mak aiihhh...ramai nyer blogger!!!.hhahaha....jakun sekejap!!!..kah3...selama nie aku xambil thu pon dlm group tue...huahuaa....hehe

okehhh...korg nmpk x gmbr kt atas tue???..nmpk x..nmpk x???....eeeee...haha...per benda tue???..mesti korg kenal sgt kan....lau xkenal jugak..mai cheq nak habaq mai kt hang...itu "TELUR MASIN"....hehe...tau dah kan..haha.....ermm...telur masin yg enak dimakan di pagi sahur...kah2....



Sebenarnyer korg....aku kan.. bila masuk jer bulan ramadhan ..mesti aku selalu ingatkan ayah aku untuk belikan telur masin nie.. untuk aku bersahur...sebab nyer aku memang xboleh tinggal la telur masin bila bersahur...rasa mcm xlengkap jer apa yang aku nak makan..haha..yer la kan wehh...bila bangun pagi2 buta. n lepas tu basuh muka n gosok gigi semua lah..mulut mesti rasa cam tawar piau2 jer kn..haha..pastu tetiba trus nk makan nasi...lau aku confirm2 xlalu..huhu,,so kna la meratah skit telur masin then bru la makan nasi sikit demi sedikit...haha...tue bru btol...eeeh..tue la cara aku,,,btol ker x..aku xtau la yerk..hehe
 
Pastu..jenis aku lau xder telur masin..mesti xde mood nak sahur dah...haha..mengada x???..argghh...ngada x ngada....klau dah minat...nak wat mcm ner kan...ermm..tue la pasal nyer..ayah aku akan beli jugak telur masin nie bila time pose....hehe....kehendak puteri sulong..mesti diutamakan...haha...agak gedik skit ea..huhu..xder mkne nyer gedik2 nie..hahaha...




P/s:- lau makan telur masin dgn nasi kerabu..uishh..memang sedaap laaa.....hehe...selera gituhh...

Thursday, August 4, 2011

Follow u..follow me back Ok...haha

Salam ramadhan kareem to all my dear readers.....=)







okess..sperti gmbr diatas dan tjuk entry nie ak nk ckp skit psl bab follow memfollow nie....td ak tgh2 on fb ttba ak ad la nmpk status seorang blogger yg kira tip top jgk la kan...kirenyer..boleh than la blog dyer...ramai followers..and blog dyer mmg best la jgk....tp sbenarnyer ak xkesah la sgt...hehe...cuma nk bg pendapat ak skit jer ttg status itu.....

ermm..siapa blogger tue.. xperlu la korg tau ea...haha..ok..ad sesetengah blogger bila dyer follow blog org lain then mesti dyer tinggaalkan jejak kan??..right??..and mesti dyer tulis kt chatbox "follow u..follow me back"..lebih kurang mcm tue la kan....hehe..perkara tue dh jd biasa.untuk blogger yg bru...btol x??..hehe..


BUT....ada  sesetengah blogger xska bila blogger lain suruh dyer follow smula....kirenyer dyer  akan follow blog yg dyer suka jer...haha..memilih btol!!..huhu!!..ops!!...biasa la kan...rambut sama hitam..tp hati len2...hehe...right??..TAPI!!!....bg aku la kan...aku tak kesah langsung lau ada blogger bru yg suruh aku follow blog dyer org....serius weh!!..ta kesah..aku join jer!!..bila ada yg tinggalkan jejak dyer org..confirm2 la aku gi jenguk blog dyer org jugak....kira nya...aku xmemilih sgt la nk follow blog2 nie....biase jer kot!!..

bukannyer susah mner pon..lau org dh follow kita..apa salahnyer kita follow smula dyer org kan..wat per la nak bandingkan sgt dgn blogger2 yg tip top2 tue???...kita nie mnusia sama jer...xder yg sempurna pon kan???..at least kita hargai la dyer...btol x???..xsemua hasil tulisan nyer hebat2..bergantung pd org la kan..itu pendapat ak la...ok??..pendapat org lain2 kan??

so...lau dyer org xnk follow...biar jer la dyer dgn cara dyer..xperlu jugak untuk kita paksa...btol x???..xpyh hrp sgt la..ramai lg blogger2 lain yg baik hati akn follow korg..hehe...so bila kiter nk follow blog org...follow la dgn ikhlas...xperlu nk berharap sgt...btol x??..so buat biasa jer..right???..peace!!...ok..nie skadar buah pandangan aku....hehe...tata...salam...=)


p/s:- pendapat korg plak???..mcm ner???..cer citer skit...hehe..:P