VIP-VIP TERKENAL!!

Thursday, August 25, 2011

Apa yang aku belajar dari hidup nie...


Assalamualaikum korang!!!!!!...morning semua!!...ermm jgn tido lepas subuh taw!!..xelok..org tua ckp lau tidor lepas subuh..nant lmbt dpt jodoh ..erm pastu rezeki pon mahal....so pagi2 nie apa kata kiter renungkan semula...sepanjang dlm hidup nie.apa yg kiter belajar???..belajar tue..xsemestinyer apa yg kita belajar tiap2 hari dlm kelas tue...tp dari kesusahan kiter dan org lain jugak...byk yg boleh kita belajar..btol x??


sepanjang aku hidup..aku belajar banyak sangat benda...dan, benda2 nie lah yang membuatkan aku lebih baik dari semalam..insyaallah....


dan aku berbesar hati..nak kongsi dengan korang semua!!,,..

Pandanglah segala sesuatu dari kacamata orang lain. Apabila hal itu menyakitkan hatimu, ia mungkin hal itu menyakitkan hati orang lain pula.


kadang2..bila kita nak cakap sesuatu..kita kena fikir level org tu jugak..jgn kita fikir.org tue sama standard dgn kita..i mean..yer..sy thu..memang la mnusia nie semua sama jer...tp dari segi taraf hidup dan pemikiran kita dgn org lain xsama kan??..right??..


logik ker??..kita doktor..pastu kita duk ckp penoreh getah tentang sesuatu yg boleh buat dia ternganga??..


tak pon..kita bla bla cakap tentang okey je barang naik..okey je minyak naik..okey je apa2 naik..cakap lak kat depan orang yang kais pagi makan pagi kais petang xboleh makan2?pastu duk argue ngn org tu tak reti bersyukur la ape la...cer try kite letak diri kita kat tempat orang tu plak..?camne?
orang selalu kalau nak tengok sesuatu..tengok dari pandangan dyer..fikir dengan level dyer..abes tu orang lain camne??
sakit hati kite..kite duk bising2..habis tu sakit hati orang camne lak?kan?kan







Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan, pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi. Jadilah seperti yang kamu inginkan, kerana kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan..

manusia kadang2 selalu takut pada risiko..pada kata2 negatif orang..kadang2 kita tak dapat nak jadi diri kita hanya kerana kita takutkan orang lain..apabila kita buat sesuatu..selalu fkir orang lain akan ketawakan kita..pastu terus kita jadik down..tu sebenarnye sgt salah..
kita nie hidup sekali..peluang kadang2 tak datang selalu..so apa salahnye..jadilah apa yg kita nak..
macam saya..kalau saya nak buat sesuatu..lantak peduli pergi mampus la orang nak ketawa ke..perli ke apa..
pernah orang sound saya dulu..kau bukannye terrer english..nanti time kau keje susah kau..bla.bla.
tapi bagi saya..lantak la..yang penting aku tahu apa yang aku nak..and aku xkan susah2 nak berusaha nak jadi terrer macam kau sbb aku buat bukan nak nampak perfect depan mata kau..aku buat untuk memuaskan hati aku..plus..tuhan tu maha kaya.setiap orang ade takdir masing2 and aku xsuke biarkan takdir aku ditentukan oleh orang lain..simple as that..







Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki hal-hal terbaik, mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.

sungguh benar..nak jadikan hidup kita ni happy..tak semestinye kita kene kaya raya..dapat husband hensem giler..naik kereta mewah giler..pastu study dapat first class and etc..
semua orang nak yang terbaek tapi tak semua kite dapat..tapi tu xbermakna kita xdapat nak bahagia..
orang naik basikal pon kadang2 hidup dia lebih heaven daripada kita2 yang naek bmw...kadang2 orang cacat lebih behahagia hidup dyer daripada orang yang sempurna segalanye..
and why?
sbb dyer pandai and bijak gunakan peluang..
aku admit..aku orang susah..semua nak xdapat..aku xmacam anak2 orang kaya yang selalu dpaat yang terbaik..aku biasa2 saja..tapi apabila aku tahu apa kelebihan yang aku ada..aku jarang sia siakan..aku akan gunakan ia sebaik2 nya utk buat hidup aku lebih baik dan bahagia..
pokoknya..
dari diri kita la..kita adalah apa yang kita fikirkan..kalau kita fikir susah..susahlah kita..kalu kita fikir bodoh..bodoh la kita..




Kebahagiaan tersedia bagi mereka yang menangis, mereka yang disakiti hatinya, mereka yang mencari dan mereka yang mencuba. 

sebab tu dalam hidup..please..jangan pernah putus asa..kadang2 bile kita putus cinte..kita rasa dunia terhenti..kita 
mengamuk..kita jadi mcm orang gila...tapi sebenarnye kita harus yakin bahawa..
pasti tu ade hikmahnye..kenapa kita nangis hari ni?..
kenapa kita susah hari ini?kenape?mybe kita kena fikir reason dia....
bila one day..kita dah senang..kita tengok orang susah mcm kita dulu..kita pon fikir..oh patot pon tuhan bagi aku susah dulu..at least aku faham keadaan dia and aku tidaklah bertindak kejam terhadap dia..

bile kita jatuh..kita bangun..jatuh 40jute kali pon..bangun jugak..putus asa jgn pernah ade dalam kamus hidup kita..ingat tue!!..
selagi kita ni ade kudrat..apa2 pon..kita harus mencuba and mencuba..gagal ..kita cuba lagi..sebab..kadang2 kebahagian yang kita dapat tu selepas kita gagal berkali2...dan yaang paling penting Allah xsuka pada hambanya yg mudah putus harapan...jadi berharaplah pada DIA...

so conclusion nye..







setiap benda yang berlaku..kita belajar..belajar dari kesilapan kita and belajar dari kesilapan orang lain juga..
jgn pernah fikir kita xmampu nak lakukan sesuatu hanya kerana ade orang cakap kita xmampu..

and tak salah kite kene fikirkan diri kita..tapi xsalah jugak kadang2..kite fikirkan orang lain jugak..




P/s:-aku jugak pernah hampir putus asa yg amat sgt...tp bila aku..renungkan semula!!...aku cuba bangkit dari kegagalan aku sendiri....tanpa menoleh kebelakang lagi!!..ermm..

2 comments:

  1. salam aidilfitri..
    sebelum pulang ke kamp0ng tu jom singgah http://nurais-luahanhati.blogspot.com/2011/08/ingat-orang-tersayang.html

    ReplyDelete
  2. cik kartun:- salam aidilfitiri buatmu juga yerr..

    ReplyDelete