VIP-VIP TERKENAL!!

Thursday, August 11, 2011

ikhlas lah dalam memberi apa-apa pon....



sejak kecil lagi..arwah nenek aku selalu pesan...kalau kita nak bagi sesuatu kat orang..biarlah ikhlas....tapi..jangan pulak kita mengharapkan balasan dari dyer....ta kesah la dari sudut apa-apa pon...makanan, barang or dari segi hati......sebab orang bijak menilai...even korg bagi sekeping roti pon...pastikan korg bagi tue dgn ikhlas...aku yakin...dia juga dapat rasai...jgn pulak korg hulurkan bantuan tue..sbb korg terpaksa..lepas tue dalam hati..korg merungut macam2...jangan sekali2 macam tue... :)

Sama juga dari sudut hati... sometime bila korang bercinta dengan someone yang korang sayang sangat...then tiba2 hubungan korang berakhir tak seperti yang korang harapkan....lepastu...korg mesti menangis, meratap...and sedih la sangat2...waktu tue confirm2 la  hidup korang memang xkeruan ..btol x?,,pastu nak marah2 dyer...and mula hantar mesej2 mengarut kat dyer...(honestly aku pon pernah rasa apa yg korg rasa)...TAPI..baru aku sedar sesuatu....

Patot ker kita marah2 and maki dyer dgn kata2 yang kasar.sebab dyer dah hancurkan hati kita..sedangkan dulu kita pernah  sayangkan dyer..ikhlas ker kita beri sayang tue pada si dyer??..pastu bila terjadi sesuatu yang kita xnak..kita akan salahkan..dyer...patot ker mcm tue???..tak patot kan....cuba kita fikir sedalam-dalamnya...kalau kita sayangkan seseorang tue dengan ikhlas...then bila sesuatu  terjadi dalam hubungan kita...dan kita memang xboleh untuk pertahankan dah...maka lebih baik lepaskan lah dyer..maafkan lah dyer....right??

kadang2 kite sedih kerana cinta kita tidak dihargai..padahal pernahkah kita terfikir..ikhlaskn kita mencintai die?adakah kita mencintai dia hanya kerana rupa atau hartanya??
setiapkali aku sedih dan merasakan orang yang aku sayang tidak menghargai aku..aku cepat2 cermin diri sendiri..ikhlaskah aku?..ermmm...




Suka untuk aku beritahu.."apabila kita sendiri ikhlas bersahabat dengan seseorang...ikhlas memberi dan menyayangi seseorang...pasti orang yang menerima itu dpat merasainya dan menghargai kita".. :)


P/s:-begitu juga dengan aku...jika ada sesiapa yang ikhlas bersahabat dengan aku mahupun ikhlas menyayangi dan mencintai aku..pasti orang itu akan mendapatkan kasih sayang aku yg paling dalam....dan orang itu pasti juga sentiasa berada dalam doa aku.. :)

16 comments:

  1. mcm entri lepas putus cinta je dik..hehe ...

    ReplyDelete
  2. izah zubir:- hehe,,,begitulah nampaknya... :)

    ReplyDelete
  3. relax2... kumbang bukan sekuntum kan? sy ikhlas ni hehehe =p

    ReplyDelete
  4. betul2...suke entry kamu ni lah... hehe =]=]=]

    ReplyDelete
  5. btol2 ,kena ikhlas dalam semua perkara kan.. nice. tingat kat nenek jugak,huhuhu

    ReplyDelete
  6. sarah..sgt perlu...and most important...

    ReplyDelete
  7. Salam.. saya ade tag awak dlm contest sy. Kalau sudi, joinla.. huhu.. Pinky Blog

    ReplyDelete
  8. Cinta Allah Cinta Rasul..Munculah Cinta Sejati ^^

    ReplyDelete
  9. Kumbang bukan seekor dik oi...sabaq naa...

    ReplyDelete
  10. syahirah:- wsalam....thanks sudi tag untuk sy..nice.. :)

    ReplyDelete
  11. jumir;- iyerr..btol..tp susah nk mencari yg btol2 sygkan kiter..right?..

    ReplyDelete